JavaScript
JavaScript جزو پرکاربردترین زبانهای برنامهنویسی در دنیای وب است. این زبان به توسعهدهندگان وب اجازه میدهد تا صفحات وب تعاملی و پویا ایجاد کنند. در این مقاله، به معرفی این زبان برنامهنویسی محبوب، کاربردها و ویژگیهای آن، و برخی از مفاهیم کلیدی میپردازیم که هر توسعهدهنده باید با آنها آشنا باشد.
البته خاطرنشان میکنیم که قبلتر مقالهای برای معرفی CSS, HTMLو JavaScript منتشر کردهایم که میتوانید به آن نیز سری بزنید.
JavaScript چیست؟
JavaScript یک زبان برنامهنویسی سبک و پویا است که برای ایجاد تعاملات کاربر با صفحات وب استفاده میشود. برخلاف زبانهای HTML و CSS که برای ساختار و طراحی صفحات وب به کار میروند، جاوااسکریپت امکان افزودن رفتار و تعامل به صفحات وب را فراهم میکند. از این زبان برای ساخت انواع اپلیکیشنهای وب، انیمیشنها، بازیهای آنلاین و حتی برنامههای سرور استفاده میشود.
زبان برنامهنویسی پویا (Dynamic programming language ) در علوم کامپیوتر، یک کلاس از زبانهای برنامهنویسی سطح بالا بشمار میرود که در زمان اجرا، سبب اجرای بسیاری از رفتارهای مشترک برنامهنویسی که زبانهای برنامهنویسی استاتیک در طول کامپایل انجام میدهند میشود.
چرا باید JavaScript یاد بگیریم؟
الان ممکنه این سوال برای شما پیش بیاد که چرا اصلا باید JavaScript رو یاد بگیریم؟
یادگیری این زبان برنامهنویسی برای هر کسی که قصد ورود به دنیای توسعه وب را دارد ضروری خواهد بود. چراکه جاوااسکریپت یکی از سه ستون اصلی وب (HTML، CSS و JavaScript) بوده و تقریباً تمامی سایتهای مدرن از امکانات آن استفاده میکنند. از دیگر دلایل محبوبیت این زبان میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
سازگاری با تمامی مرورگرها
جاوااسکریپت توسط تمامی مرورگرهای وب پشتیبانی میشود و برای ساخت برنامههای وب نیازی به افزونه یا پلاگین خاصی ندارد.
جامعه فعال
جاوااسکریپت یک جامعه بسیار فعال و منابع آموزشی گستردهای دارد که به شما کمک میکند تا سریعتر در یادگیری پیشرفت کنید، از جمله این منابع آموزشی چنل آموزشی یوتیوب ما بوده که به شما در یادگیری آسان و رایگان را یاری میرساند.
کاربردهای گسترده
از ایجاد افکتهای ساده گرفته تا ساخت برنامههای پیچیده، جاوااسکریپت میتواند در همه سطوح مورد استفاده قرار گیرد.
کاربردهای JavaScript
حال به سراغ کاربردهای این زبان محبوب و پرطرفدار میرویم.جاوااسکریپت در حوزههای مختلفی کاربرد دارد و با توجه به انعطافپذیری آن، در پروژههای متعددی قابل استفاده است.
وبسایتهای تعاملی
جاوااسکریپت به کاربران خود اجازه میدهد تا با صفحات وب تعامل داشته باشند. ایجاد منوهای دینامیک، فرمهای تعاملی و گالریهای تصاویر همگی با استفاده از جاوااسکریپت امکانپذیر است.
برنامههای تحت وب (Web Apps)
فریمورکها و کتابخانههای مختلف جاوااسکریپت مانند React.js، Vue.js و Angular.js به توسعهدهندگان امکان را میدهند تا برنامههای پیچیده و مقیاسپذیر وب را بسازند.
برنامههای سمت سرور
با معرفی Node.js، جاوااسکریپت به عنوان یک زبان برنامهنویسی سمت سرور نیز شناخته شد. این امکان باعث شد تا توسعهدهندگان بتوانند با استفاده از یک زبان، هم سمت کاربر و هم سمت سرور را مدیریت کنند.
بازیهای آنلاین
با استفاده از کتابخانههایی مانند Three.js و Phaser.js، جاوااسکریپت به توسعهدهندگان اجازه میدهد تا بازیهای سهبعدی و دوبعدی را به صورت آنلاین بسازند.
مفاهیم کلیدی JavaScript
در ادامه به اصل مطلب که در مورد مفاهیم کلیدی و پایهای این زبان کاربردی بوده، میپردازیم.
متغیرها (Variables)
متغیرها در جاوااسکریپت برای ذخیرهسازی دادهها استفاده میشوند. شما میتوانید از let، const و var برای تعریف متغیرها استفاده کنید.
let name = "John";
const age = 25;
var city = "New York";
توابع (Functions)
توابع در جاوااسکریپت برای اجرای یک سری دستورات تعریف میشوند. با تعریف یک تابع، میتوانید آن را در هر جای کد فراخوانی کنید.
function greet() {
return "Hello, World!";
}
console.log(greet());
اشیاء (Objects)
اشیاء یکی از ساختارهای اصلی در جاوااسکریپت هستند که دادهها را به صورت کلیدی-مقدار ذخیره میکنند.
let person = {
name: "John",
age: 25,
city: "New York"
};
console.log(person.name); // John
آرایهها (Arrays)
آرایهها برای ذخیرهسازی مجموعهای از دادهها در جاوااسکریپت استفاده میشوند.
let fruits = ["Apple", "Banana", "Mango"];
console.log(fruits[0]); // Apple
حلقهها (Loops)
جاوااسکریپت چندین نوع حلقه ارائه میدهد که به شما امکان میدهند تا کارهای تکراری را انجام دهید.
for (let i = 0; i < 5; i++) {
console.log(i);
}
فریمورکها و کتابخانههای محبوب JavaScript
یک کتابخانه متنباز جاوااسکریپت که برای ساخت رابطهای کاربری (UI) استفاده میشود. React به شما امکان میدهد تا برنامههای تکصفحهای (SPA) را به آسانی ایجاد کنید.
یک فریمورک جاوااسکریپت سبک و قدرتمند که برای ایجاد برنامههای تحت وب پویا و تعاملی مورد استفاده قرار میگیرد.
یک محیط اجرایی برای اجرای کدهای جاوااسکریپت در سمت سرور است. Node.js به توسعهدهندگان این امکان را میدهد تا از جاوااسکریپت در سمت سرور استفاده کنند و برنامههای مقیاسپذیر ایجاد کنند.
برای اطلاعات بیشتر درمورد JavaScript میتوانید به وبسایت این زبان پر طرفدار مراجعه کنید.
اضافه کردن JavaScript به HTML
از آنجایی که این زبان، یک زبان برنامهنویسی سطح بالا (High Level) است، در سمت مرورگر اجرا میشود. برای اضافه کردن جاوااسکریپت به HTML میتوان به دو روش اقدام کرد. که در ادامه به این دو مورد اشاره خواهیمکرد.
روش اول؛ لینک دادن بصورت فایل خارجی
در این روش، کدهای جاوااسکریپت را در یک فایل جداگانه با پسوند .js ذخیره کرده و سپس این فایل را در HTML لینک میدهیم.
روش دوم؛ نوشتن کدها در تگ script
در این روش، کدهای جاوااسکریپت را مستقیماً در تگ <script> درون فایل HTML مینویسیم.
آشنایی با اولین کد JavaScript
یکی از اولین کدهایی که در زبان JavaScript با آن آشنا میشویم، ()console.log است. این دستور عبارتی را که در پرانتز و بین علامتهای نقل قول ” ” نوشته شده، در قسمت کنسول (Console) مرورگر نمایش میدهد.
console.log("Hello, World!");